
ErP: ecologisch ontwerp en energie-etikettering
ErP staat voor Energy Related Products (energiegerelateerde producten).
Deze term omvat alle producten die energie verbruiken of een impact hebben op het energieverbruik (bijvoorbeeld het ventilatiesysteem in een gebouw).

Wat is ErP?
Het ErP-beleid is een Europees beleid gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie van apparaten in de Europese Unie om het milieu te helpen beschermen.
Het bestaat uit twee onderdelen:
- Ecodesign
- Energie-etikettering.
Deze richtlijnen zijn van toepassing op een breed scala aan producten, waaronder huishoudelijke en professionele apparaten voor luchtbehandeling, verwarming en warmwaterproductie, wanneer ze op de Europese markt worden gebracht.
- Richtlijn ecologisch ontwerp: 2009/125/EG
Producten die vanaf de datum van inwerkingtreding op de Europese markt worden gebracht, moeten in elke fase die in de verordeningen is gespecificeerd, voldoen aan een minimaal energieprestatieniveau om te mogen worden verkocht.
De Eco-design verordeningen stellen de eisen vast waaraan de betreffende producten moeten voldoen om op de markt gebracht en/of in gebruik genomen te mogen worden. Deze eisen hebben betrekking op de energieprestaties van de producten, maar de verordeningen stellen ook eisen aan de middelen en akoestische prestaties om ervoor te zorgen dat de producten goed kunnen worden gebruikt. Daarnaast zorgen documenteisen ervoor dat de informatie beschikbaar is die nodig is om een goede selectie van deze producten te maken.
- Verordening energie-etikettering: 2017/1369/EU
Om het voor consumenten gemakkelijker te maken om te kiezen tussen verschillende producten voor residentieel gebruik, is het nu verplicht om op het etiket de energie- en akoestische prestaties van elk apparaat te vermelden.

Wat zijn de voordelen?
Dit zorgt ervoor dat de meest energieverslindende producten op de markt zullen verdwijnen.
- In de residentiële sector zal energie-etikettering het voor consumenten gemakkelijker maken om de energieprestaties van producten te bepalen.
- De duidelijke vermelding van het energieverbruik en de geluidsemissies van elk apparaat zal het gemakkelijker maken om te vergelijken en te kiezen.

Wat is ieders rol?
Voor alle professionals legt de etiketteringsrichtlijn etiketterings- of informatieverplichtingen vast die moeten worden nageleefd vanaf de datum waarop de regelgeving voor huishoudelijke producten van kracht wordt:
- De energieklasse op elk type medium dat het product presenteert (reclame, website, catalogus, enz.).
- Het volledige energielabel en de productfiche wanneer het product in de schappen ligt.
Fabrikanten en/of importeurs en/of leveranciers
brengen ErP-compliant producten op de markt en tonen hun prestatieniveau (via klasse en/of energielabel en/of productfiche).
Zij voorzien het verkooppersoneel van het materiaal om de verplichte informatie weer te geven en/of te verstrekken.
Distributeurs
Kopen ErP-conforme producten in (vanaf de aangegeven data) en verstrekken de verplichte informatie.
Ze mogen producten die ze voor deze datum in voorraad hebben blijven verkopen totdat de voorraad op is.
Vaklui, installateurs, operatoren, voorschrijvers
ErP-compatibele producten selecteren en installeren en bestaande producten vervangen door soortgelijke ErP-compatibele producten.
Ventilatieproducten die onder ErP vallen
Serie VEX

Thermisch comfort betrokken bij ErP

Ventilatieregelgeving
Ventilatietoestellen en centrale units met dubbele luchtstroom behoren tot de familie "ventilatietoestellen". "familie "ventilatietoestellen
Productfamilie | ECO-richtlijn: 2019/125/EG | ENERGIE-ETiketteringsrichtlijn 2010/30/EU |
Ventilatie-eenheden | Verordening (EU) nr. 1253/2014 | Gedelegeerde verordening (EU) nr. 1254/2014 |
Drie hoofdcategorieënvoor de verordeningen inzake ventilatie-eenheden
Ventilatie-eenheden voor woningen:
- Opgenomen elektrisch vermogen > 30 W ;
- Luchtstroom ≤ 250 m3 /h ;
- Luchtdebiet tussen 250 en 1000 m3 /h, alleen bedoeld voor residentieel gebruik.
Ventilatie-eenheden voor niet-residentieel gebruikNiet-residentieel en gemengd gebruik:
- Opgenomen elektrisch vermogen > 30 W ;
- Debiet > 1000 m3 /h;
- Debiet tussen 250 en 1000 m3 /h en opgegeven voor gemengd gebruik (woningen en niet-residentieel).
De ventilatietoestellen met een opgenomen elektrisch vermogen ≤ 30 W
Wat zijn de belangrijkste Wat zijn de belangrijkste ErP-vereisten voor ventilatie?
- Ventilatie-eenheden voor woningen, in de zin van de ecodesignverordening, moeten ten minste van klasse D zijn.
- Single flow ventilatieproducten met een vermogen ≤ 30 W (bij maximaal debiet bij 100 Pa) vallen niet onder deze eis.
- Deze producten, die een laag energieverbruik hebben zoals gedefinieerd door de ErP, zijn niet onderworpen aan de prestatie-eis van de ecodesignverordening (1253/2014), noch aan de etiketteringsvereiste van verordening 1254/2014. Ze zijn echter wel onderworpen aan de informatievereiste van de ecodesignverordening. De informatiebladen zijn beschikbaar op deze website op elk productblad.
- Niet-residentiële ventilatietoestellen met enkele luchtstroom, zoals gedefinieerd door de ecodesignverordening (1253/2014), moeten een elektrische efficiëntie van de volledige unit (ηvu) hebben die groter is dan of gelijk is aan een plafond dat afhangt van het vermogen.
- Ventilatie-units voor niet-residentieel gebruik met dubbele luchtstroom, in de zin van de verordening inzake ecologisch ontwerp (1253/2014), moeten een thermisch rendement van de warmtewisselaar hebben dat groter is dan of gelijk is aan 73% en het intern opgenomen vermogen (SFPint) van de unit mag niet hoger zijn dan een plafond.

Regels voor thermisch comfort
Thermische comfortsystemen vallen in twee categorieën:
- Lucht/lucht-warmtepompen maken deel uit van de familie "airconditioning en ventilatie". Airconditioners en ventilatoren ".
- Thermodynamische boilers behoren tot de familie "boilers en warmwatertanks".
boilers en warmwatertanks
"Ze vallen ook onder de ventilatieregelgeving als ze zijn aangesloten op afvoerlucht.
Productfamilie | ECO DESIGN-richtlijn: 2009/125/EG | RICHTLIJN ENERGIE-ETIKETTERING: 2010/3/UE |
Lucht/lucht-warmtepompen | Verordening (EU) nr. 206/2012 | Gedelegeerde verordening (EU) nr. 626/2011 |
Warmwatertoestellen | Verordening (EU) nr. 814/2013 | Gedelegeerde verordening (EU) nr. 812/2013 |
Wat zijn de belangrijkste ErPWat zijn de belangrijkste ErP-vereisten voor thermisch comfort?
- Lucht/lucht-warmtepompen, zoals gedefinieerd in de ecodesign-verordening, moeten een seizoensgebonden prestatiecoëfficiënt voor verwarming hebben: SCOP ≥ 3.
8 (voor vermogens ≤12kW) en een seizoensgebonden energie-efficiëntiecoëfficiënt voor koeling: SEER ≥ 4,6 (P < 6 kW) of SEER ≥ 4,3 (6 ≤ P ≤ 12 kW)Thermodynamische boilers, in de zin van de ecodesignverordening, moeten een energie-efficiëntie voor waterverwarming (ηwh) hebben die groter is dan of gelijk is aan een plafond dat afhangt van het opgegeven afzuigprofiel. - Woningventilatie-units geïntegreerd in luchtafvoer boilers, zoals gedefinieerd in de ecodesign-verordening, moeten ten minste klasse D zijn.
Meer informatie over Erp
- Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor energiegerelateerde producten.
- Verordening 2017/1369 van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de vermelding van het energieverbruik en het verbruik van andere hulpbronnen op de etikettering en in de standaardproductinformatie van energiegerelateerde producten.
- VERORDENING (EU) Nr. 1253/2014 VAN DE COMMISSIE van 7 juli 2014 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor ventilatie-eenheden.
- Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 1254/2014 VAN DE COMMISSIE van 11 juli 2014 houdende aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van ventilatie-eenheden voor woningen.
- VERORDENING (EU) Nr. 206/2012 VAN DE COMMISSIE van 6 maart 2012 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor airconditioners en ventilatoren (inclusief lucht/lucht-warmtepompen).
- Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 626/2011 VAN DE COMMISSIE van 4 mei 2011 houdende aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van airconditioners (met inbegrip van luchtwarmtepompen).
- VERORDENING (EU) Nr. 814/2013 VAN DE COMMISSIE van 2 augustus 2013 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende eisen inzake ecologisch ontwerp voor warmwaterverwarmers en warmwateropslagreservoirs.
- Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 812/2013 VAN DE COMMISSIE van 18 februari 2013 tot aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van boilers, warmwateropslagtanks en gecombineerde producten bestaande uit een boiler en een zonnesysteem.